Welke typen kantoorpanden zijn er te huur en welke past het beste bij mijn organisatie?
07 april 2017 

Welke typen kantoorpanden zijn er te huur en welke past het beste bij mijn organisatie?

Wanneer je de keus hebt gemaakt om een nieuwe kantoorruimte te huren, dan is er de keuze uit verschillende typen. Maar welk type past nou het beste bij uw bedrijf? Allereerst is het verstandig om u te laten adviseren over de verschillende typen die op de huurmarkt beschikbaar zijn en goed passen bij uw bedrijfsactiviteiten. Een vastgoedadviseur helpt bij het opstellen van een logisch en realistisch programma van eisen wat zo optimaal mogelijk aansluit bij uw wensen. Zo voorkomt u dat er te veel interne uren gestoken worden in een moeizame zoektocht. Uren die het beste besteed worden aan de eigen huidige en nieuwe klanten. Hieronder bespreken we een aantal typen kantoorruimten en het segment van bedrijfs- en logistieke ruimten.

Locatie

Net als bij de keuze voor een nieuwe woning of een winkelpand draait het bij een nieuw kantoorpand ook om locatie, locatie, locatie. Welke eisen stelt u als organisatie aan duurzaamheid, zichtbaarheid, bereikbaarheid en parkeren? Wanneer je kiest voor veel parkeerplaatsen op eigen terrein in een binnenstedelijk gebied, of juist voor optimale bereikbaarheid met de trein komt u in veel gevallen uit bij twee compleet verschillende locaties. Daarom adviseren wij onze klanten om juist over deze vier onderdelen vooraf goed na te denken en op te nemen in het programma van eisen.

Kantoorpand

Modern met veel glas en hoge plafonds, klassiek met veel karakter, of toch een duurzaam gerenoveerd oud kantoorpand? Wil ik de enige huurder in het pand zijn, of past het bij onze bedrijfsvoering om met meerder kantoorhuurders onder een dak gehuisvest te zijn? Vaak is de uitstraling van een kantoorpand het eerste visitekaartje van jouw bedrijf. Dit onderdeel blijkt in de praktijk net zo zwaar te wegen als de vraag: Hoeveel vierkante meter heb ik nu nodig?

Kantoorruimte

Om tot een antwoord te komen op de ruimtebehoefte helpt de vastgoedadviseur bij de formulering van het aantal vierkante meters kantoorruimte, parkeergelegenheid en het gewenste niveau van voorzieningen. Stel jezelf de volgende vragen: hoeveel personeelsleden heeft mijn bedrijf en hoeveel werkplekken moet ik hiervoor inrichten? Denk ook aan ruimtes voor flexplekken, vergaderruimten, stilteplekken en lunchruimte.

Daarbij is het ook van belang om vooraf een keuze te gaan maken over de mate waarbij u zelf de inrichting voor uw rekening neemt. Zo is er vaak te kiezen tussen een Turn Key oplevering of casco. In het eerste geval heeft de verhuurder ( eventueel in samenspraak met de huurder) een definitieve inrichting gemaakt waarbij zaken als plafond, tussenwanden en overige inbouw voor jouw bedrijf in orde zijn gemaakt voordat je de sleutel krijgt. Bij casco oplevering wordt de kantoorruimte leeg, oningedeeld en niet gestoffeerd opgeleverd. In dit geval maakt de huurder zelf een inrichting en verbouwingsplan en voert dat onder eigen regie en verantwoordelijkheid uit. Uiteraard moet de verhuurder wel goedkeuring geven voor de verbouwing.

Kantoorverzamelgebouw / Flexibel kantorenconcept

Een modern kantoorverzamelgebouw huisvest verschillende huurders van verschillende afmetingen. Vaak heeft de verhuurder er ook voor gezorgd dat binnen dit concept er ook ruimte is gerealiseerd voor een centrale receptie, lunchruimte, flexplekken en soms een fitnessruimte. Het is handig voor groeiende bedrijven die geen langlopende huurverplichtingen wensen aan te gaan, maar wel flexibiliteit in de huurvoorwaarden wensen.

Bedrijfsruimte en logistiek vastgoed

Wanneer er binnen uw bedrijfsvoering sprake is van logistiek, opslag, of productie / assemblage, dan ligt de keuze voor een bedrijfsruimte of logistiek gebouw voor de hand. Wat betreft het aantal te huren vierkante meters ligt het zwaartepunt bij de vierkante meters bedrijfshal en zijn er relatief minder kantoormeters nodig. Hierbij zijn zaken als vrije hoogte, vloerbelasting en draaicirkels van vrachtverkeer van groot belang. Door een nadruk te hebben op de goede bereikbaarheid van motorvoertuigen en vrachtverkeer, wordt er vaak gekozen voor vestiging op bedrijventerreinen langs snelwegen en nabij de grotere steden.

Wees effectief in de eigen uren die u in uw huisvestingsproject stopt en betrek er een specialist bij die hier zijn of haar vak van heeft gemaakt. Kies een onafhankelijk vastgoedspecialist met een actueel fijnmazig netwerk in de vastgoedmarkt en bewezen onderhandelingsvaardigheden.

Neem eens vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor uw organisatie te bespreken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen