Hoeveel vierkante meter kantoorruimte heb ik nodig?
07 april 2017 

Hoeveel vierkante meter kantoorruimte heb ik nodig?

Als ondernemer ben je vaak bezig met het stellen van de juiste vragen. Zo sluit uw product of dienst optimaal aan bij de behoefte van uw klanten. Dat geldt eigenlijk ook over de ruimtebehoefte voor een nieuw kantoorpand. Hoeveel vierkante meter heb ik nu nodig om in mijn huidige en toekomstige behoefte te voorzien?

Over welke vierkante meters hebben we het?

Hoeveel vierkante meter kantoorruimte heb ik nodig? Het lijkt een simpele vraag om te beantwoorden, maar dan moet je wel weten welke vierkante meters er door een verhuurder worden aangeboden. Zo zijn er verschillende normeringen en berekenmethodieken om verschillende eenheden aan te duiden. Het resultaat is altijd uitgedrukt in m2 alleen gevolgd door: BVO, VVO, NVO, of GBO, snapt u het nog?

Professionele verhuurders gebruiken voor kantoor en bedrijfsruimten altijd een meetrapport opgesteld volgens de NEN 2580 normering. De NEN is een organisatie die zich onder meer bezig houdt met het vaststellen van meetnormen. Alle professionele vastgoedpartijen en de overheid hebben deze methode onderschreven en hanteren daarom dezelfde uitgangspunten. Op deze wijze weten alle partijen dat de vierkante meters in de projectinformatie ook overeenkomst met de werkelijkheid. Mits voorzien van een NEN meetrapport.

In een meetrapport volgens die normering wordt onderscheid gemaakt tussen de netto vloeroppervlakten in de kantoorruimte en het verlies aan vierkante meters op de algemene ruimte, receptie en gemeenschappelijke ruimten. De aangeboden vierkante meters waar u de jaarhuurprijs per m2 over betaalt zijn de BVO meters (Bruto Vloer Oppervlak).

Verschillende typen kantoorpanden

Om nu een antwoord te geven op de vraag hoeveel vierkante meter BVO je nodig hebt, moet u ook nog naar een aantal andere zaken kijken. Hoeveel ruimte wilt u besteden aan werkplekken en voorzieningen in het kantoorpand en hoeveel BVO meters heb ik hiervoor nodig? Houd hierbij rekening dat er grote verschillen zijn in de effectieve ruimte die u overhoudt per kantoorpand. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van veel en brede gangen, een algemene kantine, loungeruimte in een pand met verschillende huurders, heeft u veel verlies aan effectieve vierkante meters. In de regel geldt: hoe meer voorzieningen voor algemeen gebruik, hoe minder effectieve vierkante meters t.o.v. de BVO meters.

Tot slot, een tip!

Heel veel gedoe dus rondom vierkante meters, maar wij hebben een vuistregel bedacht die u kan helpen met het vaststellen van uw ruimtebehoefte. Vermenigvuldig het aantal vaste werkplekken met 15 a 20m2 en ga dan eens met uw vastgoedadviseur om tafel zitten. Hij kan met u sparren om tot een goede inschatting te komen en een aantal geschikte panden te bezichtigen. Vooral dat laatste punt is belangrijk, omdat er veel verschillen zijn in perceptie en realiteit.

 

Over de schrijver
W. Udenhout
Door

W. Udenhout

op 04 Jul 2020

Goedenavond, ik ben opzoek naar een bedrijfspand of ruimte in Amsterdam noord of omgeving

Reactie plaatsen