Kantoorruimte Huren Zwolle

Kantoorruimte huren Zwolle

 

kantoorruimte huren Zwolle

Kantoorruimte huren Zwolle, ontwikkelingen in de vastgoedmarkt


De kantorenmarkt van Zwolle laat een duidelijke verbetering zien ten aanzien van eerdere jaren. Het opnamevolume lag in 2016 op een vergelijkbaar niveau als langjarig kan worden vastgesteld. Dit betekent wel een aanzienlijke daling ten aanzien van 2015. Echter was 2015 een uitzonderlijk jaar met onder andere de opname van de Nationale Politie die al een kwart van het opnamevolume bepaalde. Naast het feit dat de markt een robuuste dynamiek toont is voor het eerst in jaren zichtbaar dat het beschikbare kantooraanbod aanzienlijk daalt.
Kantoorruimte Huren Zwolle, het aanbod van kantoorruimte


De daling van het beschikbare aanbod komt deels doordat er een robuuste opnamestroom kan worden waargenomen. Echter is de belangrijkste verklaring te vinden in de transformatie van objecten. Hiermee geeft de gemeente Zwolle gehoor aan het samen met de provincie Overijssel en de HMO gesloten convenant, waarin de doelstelling is vastgesteld om 60.000 m² kantoorruimte uit de markt te nemen.


Op 1 januari 2017 is in Zwolle nog 177.450 m² kantoorruimte beschikbaar voor verhuur of verkoop. Dit betekent een daling van het aanbod ten aanzien van vorig jaar met bijna 7%. Het aanbod laat hiermee voor het tweede achtereenvolgende jaar een daling zien, na de aanbodpiek begin 2015. Het beschikbare aanbod is zowel in Hanzeland als in Oosterenk met meer dan 6.000 m² gedaald.


Toch staat het aanbod nog in geen verhouding met de totale marktvraag in Zwolle, waardoor huurders een ruime keus behouden op de kantorenmarkt. Daarnaast is in tegenstelling tot veel andere regio’s de kwaliteit van het aanbod in Zwolle goed. Doordat in Zwolle vooral in het laatste decennium veel kantoren zijn bijgebouwd, kan worden gesproken van een kwalitatief goede voorraad die goed aansluit bij de marktvraag. Op dit moment is er alleen beperkt aanbod moderne kantoorruimte met een grote metrage op één bouwlaag.


 

kantoorruimte huren Zwolle

 

Kantoorruimte Huren Zwolle, huurprijsontwikkelingen


De mediane huurprijs komt in 2016 uit op € 119 m². Dit is vergelijkbaar met het jaar 2015, waardoor kan worden gesproken van een stabilisatie van de huurprijzen. Wel verschillen de huurprijzen in Zwolle sterk per type locatie en bouwjaar. Zo liggen de gevraagde huurprijzen nabij het station op Hanzeland op € 125 m², terwijl de huurprijzen op Oosterenk tussen de € 70 m² en € 125 m² liggen. De verwachting is dat ook aankomend jaar deze huurprijzen zullen aanhouden.
Waar bevinden zich de bedrijventerrein met kantoorruimtes in Zwolle


kantoorruimte huren Zwolle

1. Marslanden


Marslanden ligt aan de zuidkant van de stad en is het grootste bedrijventerrein van Overijssel. In feite is het een stadsdeel op zich. Van de eerste ontwikkeling in de jaren '50 (Marslanden A) tot de laatste nog vrije kavels in het zuidwesten (Marslanden-Zuid), ademt dit gebied een zeer actieve sfeer. Naast productiebedrijven, ambachtelijke bedrijven en vele bedrijfsverzamelgebouwen, hebben zich in de loop der jaren ook veel bedrijven in de automotive branche en grootschalige detailhandel (bouwmarkt, tuincentrum, keukenshowroom etc.) op Marslanden gevestigd.2. Voorst


Aan de A28 ligt al sinds het begin van de jaren zestig het bedrijventerrein Voorst. In de loop der jaren hebben uiteenlopende bedrijven zich gevestigd op deze herkenbare locatie. Door de mix van grote en kleine bedrijven, in verschillende branches, staat Voorst voor veel afwisseling en bedrijvigheid.3. De Vrolijkheid


Rondom de N35 (Ceintuurbaan) en pal aan de A28 ligt De Vrolijkheid, het eerste bedrijventerrein dat in Zwolle ontwikkeld is. De Vrolijkheid is de tweede grote autoshowroomlocatie van de stad, maar kent ook kantoren, grootwinkelbedrijven en enkele grote industriële vestigingen. In combinatie met diverse sportinstanties is er een gevarieerd aanbod van ondernemers.


De Vrolijkheid grenst aan een jong wandelbos en aan het moderne stadioncomplex van PEC Zwolle. In deze sportboulevard zijn bedrijven in de leisure, sport en recreatie gevestigd. De nieuwe, imposante Landstede Topsporthal trekt internationale basketballers en volleyballers van topniveau.4. Hessenpoort


Op dit grootschalige, bovenregionale bedrijventerrein hebben zich verschillende sterke partijen gevestigd. Zij profiteren reeds van de uitstekende centrale ligging, direct aan de A28, de hoogwaardige inrichting en de sterke arbeidsmoraal in de regio.


 

Bronvermelding
  • Gegevens en cijfers aangaande de vastgoed markt van Zwolle zijn onttrokken uit het rapport van Dynamis, "Sprekende Cijfers Kantorenmarkt 2016" en "Sprekende Cijfers Kantorenmarkt 2017"
  • Gemeente Zwolle

  •  

     

     
Reactie plaatsen